Angelina

01 mei 2016


Vandaag is Dj Wilbert wederom aanwezig om een telefonisch interview af te nemen met niemand minder dan Angelina. Wilbert heet haar dan ook van harte welkom op deze vroege en zonnige zondagmorgen. Er werd gelijk een spontane en gezellige sfeer gecreëerd met gooie murge allemaol.

Angelina vindt het altijd leuk en gezellig om een interview te geven. Wilbert vraagt gelijk waar ze vandaan komt. Angelina is oorspronkelijk geboren in Ridderkerk en Angelina was nog geen 2 maanden oud toen ze met haar familie naar Maastricht verhuisde. Ze woont nog steeds in Maastricht. “Ik ga hier ook niet meer weg, echt niet”, aldus Angelina. Wanneer is Angelina eigenlijk begonnen met zingen? “Ik was 6 jaar en ik zing nu al 40 jaar. Ik ben toen begonnen in een kerkkoor, samen met mijn vader toen ik 6 jaar was. Hij zat al in dat koor en op een gegeven moment zei hij ‘zou je het leuk vinden om eens mee te komen en mee te zingen?’. Zo gezegd, zo gedaan en dan doe je dat. Met alle plezier ben ik begonnen met het kerkkoor. Uiteindelijk groei je dan niet alleen in leeftijd, maar ook in je optredens. Op een gegeven moment ga je naar talentenjachten, soundmixshows en noem maar op. Dat ga je allemaal goed af en nu 40 jaar later ben ik nog aan het zingen“. In 1987 is haar allereerste singeltje uitgekomen bij Telstar, bij Johnny Hoes. In 1991 is ze samen met haar broer bij de Hennie Huisman soundmixshow geweest. In de voorrondes op televisie zijn ze eerste geworden en in de finale 4e. Hieruit is de eerste CD uitgekomen, dat was Engelstalig en 2 à 3 jaar later is haar eerste album in het dialect tot stand gekomen.

Is het een bewuste keuze geweest om als meisje uit Ridderkerk in het dialect te gaan zingen? Hierover zegt ze: “Helemaal niet, je bent geboren in Ridderkerk en kijk ik was 2 maanden oud en wij zijn toen verhuisd naar Maastricht. Je bent kind en je vindt het leuk om te zingen. Muziek zit gewoon bij ons in de familie. Opa en oma van mij waren muzikaal, mijn ouders hadden een orkest. Dus je bent daar eigenlijk mee opgegroeid. Mijn broer en ik zijn daarmee verder gegaan. Ik heb nog 3 zussen, maar die zingen niet We hebben toen de soundmixshow samen gedaan. Mijn broer werd voor het eerst papa, dus hij had zoiets van ‘het is leuk geweest, die soundmixshow, en ik ga nu voor mijn gezin verder’. Daar heb ik alle begrip voor gehad en nu nog. Ik ben diegene die eigenlijk is doorgegaan. Toen hebben we een Engelstalige CD uitgebracht. Ik woon hier in Maastricht en toen kwam de vraag zou je niet eens een nummer in het dialect zingen? Ik weet het nog goed, het was met de Ridderronde hier in Maastricht, daar heb ik toen als allereerste in het dialect gezongen: ‘Loeënde klokken’ en ‘Tant Neske’. Op een gegeven moment krijg je reacties van mensen dat ze het leuk vinden en ik het vaker moet doen. En dan ga je daar een keuze in maken. Wat is leuk, wat wil het publiek? Toen ben ik voor dialect gedaan en dat doen we nou nog.

Het nummer dat voor Angelina als een rode draad door haar carrière loopt is heel kort en krachtig ‘Daan Goon De Lempkes Aon’. Daar komt ze niet meer vanaf, overal waar ze komt vragen de mensen of ze de ‘Lempkes’ bij zich heeft. In winkels e.d. herkent men haar. “Het is zo leuk” zegt Angelina, “het is het herkenbare”. Over hoe het nummer tot stand is gekomen, zegt ze het volgende: “Dat nummer komt uit 1997. Eigenlijk staat het op een single als B-kant. Ik was een keer in het gemeenschapshuis in ‘De Heeg’ gewoon even iets drinken en toen zei de kastelein daar ‘goh Angelina, ik heb een leuk nummer voor jou’ en toen liet hij mij de versie horen van Luc Steeno. Wij belden met Sjef, de bekende bakker, van Maastricht en vroegen hem een tekst te schrijven. Wij hadden hem dat nummer gegeven en nog geen uur later had hij de tekst al helemaal klaar. Dat heb ik toen opgenomen. Het is eigenlijk een B-kant maar, en zo zie je maar, wij kunnen een nummer leuk vinden maar uiteindelijk bepaalt het publiek“. In dit geval bakt de bakker warme broodjes, ja dit waren echte warme broodjes. “Ik heb nu een vriend die zelf nummers schrijft en componeert. Ik kreeg altijd heel veel nummers aangereikt van iedereen en nu nog. Nummers zijn altijd welkom. Als artiestzijnde ben je blij als mensen nummers of duetten voor je hebben. Ik kan zelf geen teksten schrijven, hoewel ik het wel probeer. Als iemand komt en zegt ‘goh, Angelina, ik heb hier een leuk nummer of duet’, dan denk ik oké laat maar een komen. Dan gaan we kijken wat we ermee doen. Zo ook met dat nummer ‘Daan Goon De Lempkes Aon’. En nu bijna 20 jaar later draait hij nog. Zoiets is geweldig!“.

Er is bij elke artiest wel sprake van een liedje dat als een rode draad door de carrière loopt, Bijvoorbeeld bij Erwin is dat ’t Reuzeraad’. Je ziet maar wat zo’n liedje met een artiest kan doen, Angelina heeft dat met de Lempkes. Ze zingt dit liedje nog steeds met alle plezier. Angelina heeft een hele muzikale familie, en er werden ook nog instrumenten bespeeld in de familie, maar nu helemaal niet meer. Haar opa en oma zijn helaas al een paar jaar geleden overleden. Haar vader is ook al overleden die speelde op de drums, maar haar moeder leeft wel nog. In haar familie is er nu niemand meer die nog een instrument speelt. Angelina zelf ook niet. Ze heeft altijd graag basgitaar of gewoon gitaar willen spelen, ze heeft een paar lessen gevolgd, maar daarvoor moest ze haar nagels kortknippen en dat wilde ze niet. Naast het zingen doet ze nog meer: “Ik ben interieurverzorgster, hoe ze dat heel netjes zeggen. Ik werk elke dag 4 uurtjes, elke dag bij een ander huishouden, maar wel elke week terugkomend bij dezelfde en dat bestaat uit wat licht huishoudelijk werk, meehelpen met koken of wel met de mensen een keer naar de winkel gaan. Het is heel gevarieerd werk en het is zo leuk om te doen. Ik ga met alle plezier naar mijn werk. 6 Jaar geleden ben ik hiermee begonnen omdat ik daarvoor 15 jaar mijn eigen zaak gehad in het trappen bekleden en trappen stofferen. Op een gegeven moment had ik daar teveel concurrentie op en toen heb ik besloten om mijn zaak op te geven. Toen moest ik iets anders gaan doen. Zodoende kwam ik hier terecht en ik vind het nog steeds leuk om te doen. Dit is gewoon zo lief en zo leuk en toch wel de dankbaarheid wat je van die mensen terug krijgt. Dat is gewoon schitterend. Ik kom zingend bij de mensen binnen. Ze noemen me ook wel eens het ‘Zonnestraaltje’.

Het zonnestraaltje zou gewoonweg een titel kunnen zijn voor een nieuw nummer. Haar voorbeeld in de muziek, vindt ze een moeilijke vraag. Dat is heel moeilijk te zeggen. Ze vindt eigenlijk alle muziek wel leuk, maar bij haar is het toch wel UB40 of het Reggae. Deze muziek heeft wel haar voorkeur. Ze vindt eigenlijk alle muziek wel leuk. Uit haar eigen repertoire weet ze niet direct wat het leukste liedje is om te doen. Wat ze leuk vindt om te doen, is ook afhankelijk van het publiek waar je komt. Ze gaat nooit van tevoren kijken van wat ze gaat zingen. Ik het begin deed ze dat wel. Maar daar is ze heel vlug van afgestapt. “Ik zie het wel ter plekke“, zegt ze. Dat vindt ze wel fijn, haar geluidsman, Tonny, gaat al bijna 20 jaar mee, die weet exact aan haar aankondiging welk nummer hij moet starten. Van tevoren zegt ze nooit exact wat ze gaat zingen. De vaste nummers zijn ‘Daan Goon De Lempkes Aon’ en ‘StapelbedPolka’. En heeft ze een rustiger publiek, dan is ‘Hiemelsblow’ een van de favorieten. Maar een rustiger publiek komt ze niet zo vaak tegen, 90% is feest. “Die 10%, die mensen moet je ook de kans geven”, vindt ze.

Wilbert haalt haar jubileum van vorig jaar aan. In oktober vorig jaar hebben we een jubileum met een CD presentatie gehad. Het was eigenlijk het jubileum met betrekking tot het 40 jaar zingen. Ze hadden nog een hoop nieuwe nummers liggen. Het idee hiervoor kwam van Frank Bemelmans, haar vriend. Ze hebben daar een leuke CD presentatie van gemaakt met heel veel vrienden en bekenden en ook hele fijne collega-artiesten hebben mee mogen vieren. De nieuwe CD is getiteld “Mien Leve” en is te verkrijgen bij Muziekland en Mediamarkt. De CD is ook te bestellen bij Marlstone en bij Angelina zelf of via een privéberichtje op Facebook. Bij Angelina bestellen gaat via haar site: www.angelinalimburg.nl. De website van Angelina Meijer wordt door Harold Habets van LaFortezza verzorgd.

Angelina heeft er ook wel eens over nagedacht om in het Nederlands of Duits een liedje op te nemen. “Op het laatste album CD staat een Duitstalige medley, die doe ik ook wel hier en daar bij mijn optredens zingen en je merkt aan het publiek dat het wel leuk overkomt. Zoals gezegd, Frank schrijft nummers en componeert nummers. Hij is nu ook weer bezig met nieuwe nummers en dat zijn ook weer Duitstalige nummers. We moeten kijken wat daar uit gaat komen. Nederlandstalig, ja oké, daar zijn we nog niet echt mee bezig. Maar zeg nooit ‘nooit’, ik sta voor alles open. Je moet alles in je leven een keer hebben geprobeerd en meegemaakt. Ik vind alles wat op mijn pad komt mag komen en ook buitenlandstalig of Nederlandstalig. Ja, ik denk dat het ook wel heel leuk zou zijn en ook leuk zou klinken. Het is weer eens iets anders dan het dialect. Iedereen zingt dialect. Er zijn ook veel artiesten die ook veel Duitstalige nummers coveren of nazingen of uitbrengen, maar ik ben niet zo van dat coveren.” Het carnavalsseizoen, dat zal wel de drukste tijd genoemd mogen worden. “Dat is het zeker. Bij de 11e van de 11e begint dat al en de hele maand november door. Meestal de eerste week van december nog even. Dan valt het even 3/4 weken even stil en direct na het Nieuwjaar begint het weer en dat gaat door tot Aswoensdag”. Angelina presenteerde altijd in Gulpen de afsluiting van carnaval. Ze is 11 à 12 jaar geleden gevraagd, samen met Frans Croonenberg. Helaas is hij moeten stoppen wegens gezondheidsproblemen. Daarna heeft ze gepresenteerd met Rob Dijcks , tot vorig jaar. “Toen werden wij uit het niets één week van tevoren zomaar eventjes bedankt. We moesten ons halverwege de uitzending bedanken voor het publiek en toen volgden de nieuwe presentator en presentatrices. Dan kan je wel een beetje inschatten hoe wij ons hebben gevoeld op dat moment. Dat is dus ook bij mij einde oefening geweest op dat moment. Heel veel mensen weten niet hoe het is gegaan, maar ik heb gewoon zoiets van dat de mensen dit gewoon zo weten.”

We zijn nu alweer een dik jaartje verder en wat mogen we dit jaar nog van Angelina verwachten? Er wordt gewerkt aan nieuwe nummers, maar voor heel even wilt ze niets uitbrengen, omdat er pas een nieuw album uit is gekomen en ze vindt dat de mensen ook een kans moet worden gegeven om daaraan te wennen. Het is heel gezellig met Angelina aan de telefoon, ze zegt al “vraag er maar op los, maar mijn pincode krijg je niet”. Als we Angelina willen volgen, dan is Facebook “Angelina Meijer” een bron en zo ook haar site www.angelinalimburg.nl. Op deze website kun je heel veel informatie vinden over haar. Iedereen kan ook foto’s van Angelina van bijvoorbeeld een optreden, doorsturen via de mail en dan worden deze ook op de website geplaatst. Angelina krijgt de kans om zichzelf te promoten. Haar eerste reactie: “Moet ik dat echt? Wat moet ik dan zeggen? Wat is nog promoten, iedereen weet je inmiddels toch te vinden. Als je dingen wilt weten etc., stuur gewoon een berichtje via Facebook. Ik ben een gewoon iemand zoals iedereen en dat wil ik ook blijven. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan. Ik ben geen artiest waar de mensen tegenop moeten kijken, ik ben gewoon Angelina.”

Wilbert bedankt Angelina heel hartelijk op deze vroege zonnige zondagmorgen. Angelina vond het super leuk en super gezellig. Angelina’s slotwoord: “Ik wens jullie en alle luisteraars nog heel veel luisterplezier en nog een hele fijne mooie zondag.”