Dennie Christian

10 april 2016


Vandaag is Dj Wilbert wederom aanwezig om een telefonisch interview af te nemen. Dennie Christian werd door Wilbert bedankt voor het te woord staan op dit vroege uur. Er werd een goede en leuke sfeer gecreëerd.

Het werd een levendig interview en wij willen jullie middels onze site nog eens terug laten lezen wat er besproken is.

Dennie is in Duitsland geboren in Bensbergen, in de buurt van Keulen. Dennie is zijn artiestennaam. In werkelijkheid heet hij Bernhard Althoff en is geboren op 22 mei 1956 in Bergisch Gladbach.

Op zijn 17e levensjaar werd de 1e single opgenomen “Jede große Liebe hat ein happy end”. Hij werkte bij een Duitse verzekeringsmaatschappij, want hij moest toch een colaatje voor zichzelf en vriendin ergens verdienen en een fatsoenlijk beroep leren. Er waren 2 beroepen waar je in de leertijd, de eerste drie jaar het meeste verdiende, het bankwezen of de verzekeringsleer. Bij de verzekering wilden ze hem hebben en dat pakte hij dan ook aan, want hij wilde in het weekend ook kunnen stappen met zijn vriendinnetje. Hij verdiende 350 mark per maand in het eerste leerjaar, dat is nu 160 euro en dat was voor die tijd heel veel geld. Hij hoefde thuis niets af te geven, mocht alles zelf behouden en over beschikken. Dus daarom dacht hij dat is slim, gewoon lekker doen. In die tijd speelde hij ook al in een bandje als drummer/zanger. Op een privéfeestje was toen een producerechtpaar aanwezig die hem aanspraken. Hij zong leuk en zag er goed uit en deden hem een voorstel. Dit was een droom die uitkwam. Zo is hij aan zijn eerste platencontract gekomen. Achter de drums is hij begonnen met zingen, ondanks dat hij niet de leadzanger was, vond men zijn stem wel mooier dan de leadzanger en daar had hij geluk mee.

Als 17-jarige mocht hij zijn eerste singeltje opnemen. Het was een hele verandering die omschakeling van de het verzekeringswezen naar de artiestenwereld. Maar hij kwam al uit een muzikaal gezin, zijn vader bespeelde heel wat instrumenten, iedereen uit het gezin (vader, moeder, 2 broers en zijn zus) kon zingen. Dennie kreeg pianoles, wat hem eigenlijk werd opgedrongen, helaas is hij dat vergeten, hij was 5 à 6 jaar en deed het maar 3 à 4 jaar. Achteraf vind hij het jammer dat hij niet doorgegaan is. Hij heeft altijd veel gezongen, ook als ze naar opa en oma gingen in de auto. Dat waren ritjes van een paar honderd kilometer in Duitsland, zijn moeder kwam uit Lingen aan de Ems. Hij zat als kind zijnde elke laatste zaterdag van de maand naar de ZDF hitparade van Dieter Thomas Heck te kijken, toen zag hij al die jongens als Bernd Cluver, Jürgen Markus en al die anderen en dacht daar wil ik ook naar toe.

De ontwikkelingen van de radio gaan momenteel erg hard, hij heeft zelf ook een Facebook pagina, waar hij nog steeds actief mee bezig is. De mediawereld is erg veranderd, ook op internet zijn heel wat zenders opgekomen die het zat zijn om naar de kabel of antennezenders te luisteren en hun eigen taal niet meer horen en die zoeken ook andere dingen op en dat is het voordeel van internet geworden omdat iedereen kan kiezen wat hij wil horen, country, pop of schlagers. Alle mogelijkheden zijn er met honderden te vinden en dat is lekker handig. Facebook heeft een nieuwe applicatie waarmee je live kan chatten en de fans kunnen dan vragen stellen in de chat waarop ik ook direct een antwoord kan geven. Zijn hoofdmoot ligt om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Op radio en Tv zijn er niet zoveel programma’s meer waar de Nederlandstalige en Duitstalige muziek een grote rol speelt. Gelukkig is hij in België bij Memphis TV ook te horen, een zender die gigantisch groeit. Honderdduizenden kijkers heeft hij iedere zondag tussen 9 en 10 uur daar, hij presenteert daar een uur lang “Dennie Christian presenteert 40 jaar Duitse schlagerfestival” met clips van de geschiedenis van het schlagerfestival dat in Kerkrade is ontstaan. Daar kan hij teruggrijpen op een gigantische collectie banden en clips van 40 jaar geschiedenis. Het blijft spannend en heel veel mensen kijken ernaar, zodoende hebben mensen weer een aanknopingspunt waar ze naar kunnen kijken. Naar aanleiding daarvan heeft hij vorig jaar het album “Dennie Christian zingt de grootste Duitse schlagers deel 1”. Zowel in Nederland als in België is dat een groot succes. Hij is nu bezig met deel 2 waar ook weer oude nummers op komen te staan zoals “mit 66 Jahren fängt das leben an” van Udo Jürgens en “lieb mich ein letztes mal” van Roland Kaiser, maar dan in zijn versie met een modern jasje met de charme van het origineel.

Wilbert haalt aan dat je begin jaren 90 Veronica en de Tros had die Nederlands en Duits talige muziek uitzonden met muziekprogramma’s. Dit soort programma’s zijn helaas verdwenen die hij wel weer graag zou willen terugzien. Dennie geeft aan dat de programma’s “Op volle toeren” en de ZDF hitparade er waren. In Nederland was “Op volle toeren” het programma voor de Nederlandse muziek. De Tros is de enige die dat nog doet met het programma “muziekfeest op het plein” dat ook dit jaar weer wordt opgenomen, maar meer is er dan ook niet veel. Hart voor muziek en Nederland muziekland bij SBS is ook weer in opkomst.

Wilbert geeft aan dat als je ergens in een kroegje komt dan blijft het toch het Nederlands en Duits talig genre dat het goed doet. Dennie geeft ook aan het is zo breed als de weg naar Rome lang is. Ze zeggen altijd schlagers is alleen maar humpapa en meeklappen polonaise, maar dat is helemaal niet waar. Een goed voorbeeld is het nummer “Du” van Peter Maffay, nog steeds het meest aangevraagde liedje in alle verzoekplaten programma’s, dat geeft de mensen heel veel herinneringen mee aan de muziek hangt, door de generaties heen, heel wat sentiment en emotie. Er is ook een liedje waar ik mijn vrouw voor het eerst dichter naar me toe kon trekken nl een liedje van Michael Holm destijds, “wart auf mich” heette dat en een cover van Toon en Ro, dat zijn nummers die blijven hangen en krijgt hij ook weer het gevoel terug toen hij zijn vrouw Roswitha voor het eerst in zijn armen mocht houden. Het gevoel van verliefd beginnen te worden te worden, vergeet je wel eens door de jaren heen, dat wel dat ik al 41 jaar met Roswitha samen ben en 34 jaar getrouwd ben komt dat gevoel weer terug zodra hij die melodie hoort. Muziek heeft een enorme kracht op mensen, kan mensen heel goed doen, kan ze vrolijk maken, kan ze treurig en melancholiek maken en kan ze uit een slechte bui halen en daarom vindt hij het zo belangrijk dat mensen een keer kappen met dat gezeur over dat lichte muziek dat schlagers of smartlappen niks waard zouden zijn. In tegendeel, ze zijn heel veel waard, ze zorgen voor emoties.

Het eerste jaar dat hij een schlagerfestival presenteerde was het een fantastisch festival met hele goede artiesten met grote namen, met alles erop en eraan wat je nodig had, echt de topnamen van Duitsland en dat kost natuurlijk veel geld aan die artiesten. Maar die artiesten hebben feitelijk niks aan de Nederlandse televisie, ze worden in ieder geval door de Nederlandse platenmaatschappijen niet vertegenwoordigd. Dus ze komen daar niet voor promotie, maar voor de mensen en vragen ze hun gage. Dat is normaal, maar dat werd de organisatie te duur. En in het laatste jaar waren er van de 20 artiesten nog maar 6 over die iedereen kende en de rest volstrekt bijna onbekend. En dat merkte je gewoon aan de verkoopcijfers van de kaartjes en de hal zat ook niet meer vol. Het is heel jammer, maar als ze Dennie zouden bellen om het te presenteren als het opnieuw naar Kerkrade zou komen zegt Dennie dat hij eerst wil weten wie de artiesten zijn en als de kwaliteit van de inhoud van de artiesten goed is en het heeft weer het cachet wat het altijd heeft gehad dan is hij de eerste die zegt: doen. “Ik ben erbij” Hij kan het zich nog goed herinneren toen dij destijds terugkeerde dat hij onvoorstelbaar goed werd ontvangen. De mensen waren blij dat Dennie het weer presenteerde en dat is iets wat hem goed doet, waar hij blij mee is met dat wat de mensen ook wilden. Daarom vind hij het ook belangrijk dat de kwaliteit gehandhaafd blijft. Het festival heeft een naam en dan kun je al kaarten kopen, want het is goed nog voordat je weet welke artiesten er op treden. Zo was het altijd toen hij het produceerde en dat was het aan het einde niet meer. Dan kweek je wantrouwen bij de mensen en dat is juist wat we niet moeten hebben.

Als Wilbert door de geschiedenis loopt dan komt hij 11 gouden Lp’s, 2 gouden singles een platina onderscheiding zelfs en waar ben je het meest trots op van al deze prijzen? Het zijn er inmiddels meer geworden, maar de meest mooie prijs kreeg hij van zijn platenmaatschappij, ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum hebben ze alle cijfers van zijn solo verkopen verzameld. Dus niet van de verzamelplaten, maar alleen platen van hem zelf laten doortellen. Toen kreeg hij een award voor meer dan 15 miljoen verkochte platen. Daar was hij bijzonder trots op. Hij wist dat hij hel veel platen verkocht had, maar dat het er zoveel waren had hij niet verwacht en wist hij ook niet. Het geeft wel voldoening, dat maakt hem bijzonder trots en dat was ook de belangrijkste prijs.

Wat kunnen we dit jaar nog van Dennie verwachten? Er zijn nog zoveel mooie dingen. Op het moment heeft hij een hele fijne hit met een collega zangeres, Evelien Canoot. Wat ook een prachtige zangeres is en die alles in huis heeft om een grote ster te worden, Hij heeft met haar een tweetalig duet opgenomen met de titel “dank je wel” dat goed valt bij de mensen En dat is een heel fijn gevoel als je dat hebt en daar geniet hij van. In het Duits zingen voelt vaak vreemd aan, maar dat komt omdat hij in het merendeel in het Nederlands zingt is het Duits toch anders geworden ondanks dat het zijn moedertaal is. Hij droomt en kletst in zijn slaap ook in 2 talen. Uiteindelijk vindt hij de taal onbelangrijk, Duits klinkt vaak zacht en Nederlands klinkt iets harder, maar omdat hij nu alweer 2 platen in het Duits heeft opgenomen, went het Duits weer.

Dennie is 34 jaar geleden getrouwd in Heerlen met Roswitha (10-09-1981), dit was 1 dag vóór het schlagerfestival. Dennie vond het ongelooflijk hoeveel mensen er langs de weg stonden. Zelfs de scholen waren gesloten. Hij ging in een stoet met 24 oldtimers en honderden auto’s daarachter. Tienduizenden mensen stonden aan de kant van de straat en toen was het in de Prancratiuskerk al lang niet meer zo vol geweest. Het was een 1 grote happening en ze waren helemaal overdonderd. Het was met woorden niet meer te beschrijven, zo geweldig was het.

De nieuwe CD is overal verkrijgbaar en ook te downloaden. Het nummer “Rosamunde” blijft hem achtervolgen en is een geweldig succes en staat steeds in de hitlijsten bij een nieuwe versie. Een verklaring heeft Dennie er niet direct voor, maar hij noemt het een liedje is dat je gewoonweg niet meer kapot kunt krijgen; sommige liedjes hebben iets dat altijd blijft. Hij zet dit in de categorie eeuwigheid. Mensen vinden het gewoon leuk. Wereldwijd is dit zijn grootste hit, maar in Nederland is Guust flater en de marsupilami de grootste hit geweest van hem.

Van een album wordt altijd 1 nummer (hooguit 3) als single uitgebracht om de cd te promoten. Met de rest van de nummers wordt vaak niets speciaals gedaan, Het album moet het doen en bij een optreden zingen de fans de liedjes mee. De single trekt het album aan. Je moet de mensen ook nieuwsgierig maken, als de single mooi is, worden de mensen nieuwsgierig naar het album. Het publiek vindt de albums van Dennie altijd veelzijdig, wat zeer prettig is. Door de veelzijdigheid heeft hij ook veel gouden en platina platen mogen ontvangen. Mensen die lid willen worden kunnen terecht op Facebook, daar is de fanclub, er is een “Dennie Christian fan en vriendengroep”, daar kun je jezelf aanmelden en krijg je de bevestiging terug en dan ben je lid van de fanclub. De nieuwe CD zal eind mei verschijnen en heet “Dennie Christian zingt de grootste Duitse schlagers deel 2”. Deze zal overal verkrijgbaar zijn. Een nieuwe single duurt nog even.

Wilbert bedankt Dennie hartelijk voor het telefonisch interview op de zo vroege zondag ochtend. Dennie vond het gelukkig niet te vroeg, hij geeft ons het advies, hou je taai, blijf gezond en blijf vooral luisteren.