Dirk Duncan

12 juni 2016

Guus Smeets en Dirk Duncan

Vandaag is Dj Wilbert weer in de studio aanwezig voor een interview met Dirk Duncan en Guus Smeets. Wilbert heet iedereen hartelijk welkom. Een paar maanden geleden, toen hij een interview had met Guus, vroeg hij wat we nog konden verwachten. En nu inderdaad is Guus nog met dingen bezig. “Ja Wilbert, die vraag kan ik mij nog herinneren dat die vraag was of ik nog bezig was met andere dingen bezig dan schrijven voor artiesten. Ja, de musical, de vierde op rij voor het vierde jaar met kinderen van de basisscholen in Valkenburg, eigenlijk de gemeente Valkenburg. En dan heb ik het over kinderen van Vilt, Sibbe, Berg, Geulhem, Houthem, Broekhem en Schin op Geul. We hadden zelfs nog leerlingen uit Heerlen erbij. Weer een succes geworden. Het zijn natuurlijk kinderen en dan kun je de lat niet te hoog leggen, maar kinderen doen je elke keer weer verbazen hoe goed ze zijn. Tijdens de repetities heb je zoiets van ‘ik stop ermee, het is geen doen’, maar ja als je volhoudt, het eindresultaat mag er gewoon wezen. Dit jaar was het thema ‘de bokkenrijders’ en zoals altijd krijgen de kinderen een aandenken van de musical in de vorm van een cd’tje, waar alle nummers op staan, er staan ook dubbele nummers op die door anderen zijn uitgevoerd omdat we ook dubbele rollen hebben. Een nummer wat toepasselijk zou zijn, is ‘wij zijn bokkenrijders'”.

Wilbert zegt een hele goede morgen tegen Dirk Duncan. Dirk wenst ook de luisteraars een hele goede morgen. Wilbert vraag aan Dirk om zich voor te stellen, want de meesten kennen hem nog niet. Dirk geeft aan dat hij uit Belgisch Limburg komt, eigenlijk afkomstig uit Leuven en woont al 11 jaar in Limburg. Vroeger heeft hij altijd in bandjes gespeeld als gitarist en toen heeft hij zelf thuis in zijn eigen studio geprobeerd om enkele nummers op te nemen. Zo is hij bij Bertie Moors in de studio gekomen, waardoor hij ook Guus heeft leren kennen. Toen is het snel gegaan als een trein. De samenwerking met Guus is tot stand gekomen na een opname in de studio bij Bertie Moors. Op zijn vraag of Bert niemand wist die eigen nummers kon schrijven kwam de naam van Guus om de hoek. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is hij in contact gekomen met Guus. In eerste instantie heeft hij toen enkele nummers opgestuurd om duidelijkheid te krijgen wat hij zong en in welk genre. Guus vond de stem wel aangenaam. Dirk had enkele covers gestuurd en Guus dacht toen dat is toch een zanger met potentie. Zo is er een samenwerking begonnen. Na een persoonlijk onderhoud, is Guus begonnen met een paar nummers te maken. De samenwerking is prima tot stand gekomen en verloopt ook heel goed. Het heeft geresulteerd in een eerste single cd, bedoelt voor radio’s en voor zaalhouders. Eigenlijk niet voor de verkoop, maar bij de presentatie zijn er toch cd’s verkocht.

Op de vraag waar we de muziek van Dirk kunnen kopen, zegt hij, “ik sta momenteel op 185 digitale sites, iTunes, Spotify etc.”. Hij ziet zijn werk ook terug op die sites. Eigenlijk kun je de muziek overal krijgen. Dirk heeft ook Facebook, gewoon onder de naam Dirk Duncan. Hij heeft ook een website www.dirkduncan.be. Sinds vandaag heeft hij ook twitter en verder nog instagram. Bij de optredens in Nederland heeft Dirk begeleiding van Guus en in België begeleidt zijn vrouw hem. De verdere plannen van Dirk voor dit jaar is in ieder geval het beroep blijven uitoefenen wat hij nu doet en met de muziek, als hij tijd heeft, verzorgt hij een optreden op aanvraag. Uiteraard komt er een opvolger van het laatste liedje, daar is hij al mee bezig samen met Guus en zal over een maand ongeveer verschijnen in digitale vorm op MP3. Het is een nieuw nummer. Dit gebeurt ook in samenspraak met Bertie Moors. Het is de bedoeling dat er ook een mooi kerstcountry nummer komt. Er is dus nog heel veel te doen. Naast de muziek is Dirk vrachtwagenchauffeur voor de industriebouw in België en Nederland. In de avonduren is hij dan gewoon elke dag thuis. Als hij extra tijd nodig heeft voor de muziek, krijgt hij direct verlof.

Een dag voor dit interview heeft Dirk voor de eerste keer een CD presentatie gehad. Wilbert vraagt hem hoe hij dit ervaren heeft. Hij wist dat er belangrijke mensen op hem stonden te wachten. “Ik heb daar mijn ding gedaan, wat ook de bedoeling was met het zingen, Ik heb een hele goede begeleiding gehad van Guus en Bertie Moors was er ook“. Hij bedankt iedereen die erbij betrokken was deze avond. En zeker ook de fans, want het is toch een houvast als je veel fans hebt. Hij had een luxe rit in een grote limousine op weg naar de CD presentatie. Bij aankomst op de locatie stonden tientallen mensen hem op te wachten en te juichen op het terras het was prachtig, “het doet je wel iets. Je krijgt er gelijk een boost van en de adrenaline ging aardig te keer“. Guus zegt dat dit het gevolg is van dat Dirk een hele mooie stem heeft en de eenvoud die hij uitstraalt. Guus heeft zelf veel optredens verzorgd en de mensen pakken het wel degelijk op als het echt is. “Bij Dirk is het dat de emoties ervan af stralen“. Het gaat zeker de goede kant uit. Op die eerste CD staat een liedje, geschreven door Guus, dat over een vrachtwagenchauffeur gaat. Op de vraag of Dirk zelf invloed gehad heeft gehad op de tekst, zegt hij dat Guus met dat nummer kwam en hij heeft het gelijk ingestudeerd het nummer heet ‘I Am A Trucker’.

Wilbert vraagt waarom Dirk country zingt, waarop hij antwoordt: “Mijn ouders waren echte country freaks. Het is gewoon met de paplepel ingegeven. Country, hangt zo wat bijeen van Rock & Roll, blues en country”. Zelf vindt hij country ook mooie muziek, rustige muziek, je kunt het vlug spelen en ook traag. Zijn grootste voorbeeld was Merle Haggard. Wilbert dacht dat Merle, een soort uitvinder van de country was, diegene die de blues overbracht naar country. Merle was een hele grote en is helaas onlangs overleden. Ondanks de country loopt hij niet in countrykledij rond, gewoon een jeans, trui en waar nodig een helm en veiligheidsschoenen. Als je internationaal rijdt, kun je dat wel in het buitenland, maar Dirk komt op bouwterreinen en daar gelden toch wel strenge regels.

Buiten de country vindt Dirk Rock & Roll muziek ook leuk. Zelf heeft hij geen Rock & Roll nummers opgenomen. Of we nog wat in die richting kunnen verwachten zegt Guus: “Het vierde nummer dat hij gemaakt heeft, is eigenlijk ook een ode aan Johnny Cash en Merle Haggard. Het gaat erover dat je countryzanger of carnavalsartiest kunt zijn, maakt niet uit welke artiest, als het goede liedjes zijn die blijven hangen. De zangers & uitvoerders vertrekken, maar de liedjes blijven hangen. En dat is het thema van de opvolger van Dirk. Meer gaan we niet verklappen”.

Wilbert vraagt of Dirk wat meer kan vertellen over countrymuziek. Dirk zegt: ”Ik heb verschillende mensen waar ik tegenop kijk, Merle Haggard, Willy Nelson, zelfs Elvis heeft een paar countrynummers. Ik zou zelf ook wel geboren willen zijn in bijvoorbeeld Texas, daar is het nog intenser. Maar ik doe mijn ding, probeer de raad van Guus op te volgen om ook eigen nummers te zingen en ze moeten bekend worden. Ik zal altijd in de country blijven”. Hij heeft het ook geprobeerd in het Nederlands, maar dat was niet zo’n succes. Hij blijft bij het Engelstalig.

Wilbert bedankt Guus en Dirk voor de genomen moeite om op dit vroege tijdstip in de studio aanwezig te zijn en wenst hun heel veel succes met hun samenwerking en voortzetting.