Frans Croonenberg

Op deze zondag mochten wij Frans Croonenberg de hand rijken tijdens een gezellig interview met deze Volkszanger uit Gulpen die al 50 jaar podiumervaring meebrengt…..dan merk dat ik lichtelijk gespannen ben, mede omdat het al een tijdje geleden is, dat ik het laatste interview heb gedaan. Frans vertelde dat al tijdens de basisschool bleek dat hij uitzonderlijke zangtalenten had, toen was Frans 7 of 8 jaar.

Met enkele vrienden vormde zich toen een orkest de Singing stars op 17 jarige leeftijd, bekend in Zuid-Limburg. Met deze band schreef hij zich in voor het Cabaret der onbekende van de toenmalige Radio Luxemburg. Toen werd hun gelijk en platencontract aangeboden, wat in die tijd al niet zo vanzelfsprekend was. Later besloot Frans een solocarrière te starten. Frans was een jongen die heel jong al zong, daarom vroeg ik hem of hij ook momenten heeft gehad als kind, dat hij het wat minder leuk vond om te zingen. Frans liet ons weten dat zijn passie en zijn enthousiasme steeds erg groot was. Tijdens de tijdreis door de carrière van Frans was het duidelijk hoorbaar, hoe hij van de bijzondere momenten in zijn leven genoot.

We hadden het erover dat de mediawereld gewoon heel bescheiden was destijds en toen moest je echt hard knocken om bekendheid te krijgen, we hebben het nu een stuk eenvoudiger, zie internet radio en tv. Frans zong het liefst ook Duitstalige muziek, natuurlijk vind Frans ook Limburgse muziek mooi om te doen. Duitstalige muziek heeft nog steeds zijn voorkeur. 50 jaar op de planken staan en nog steeds elke dag genieten van misschien wel het leukste beroep of hobby, als je het zo wilt noemen. Het is overweldigend hoe deze man zijn ervaringen vertelt, je ziet precies voor je wat hij vertelt. Hij is over al die jaren, gewoon een heel aardige en contactuele man die niet neer kijkt, op wie dan ook. Frans komt uit een gezin van 4 kinderen waarvan een broer op jonge leeftijd al is overleden en nu zijn er dus nog 3 over, 1 broer en een zusje die gelijk de jongste uit het gezin is. Het 40 jarig huwelijk heeft Frans en zijn lieve vrouw een dochter en een zoon geschonken, inmiddels zelfs een kleindochtertje die ten ten tijde van het interview 14 maanden oud is.

Met zoon Andy heeft Frans al Diverse duetten gezongen waarop Frans behoorlijk trots is, het eerste duet was getiteld vater und sohn. Toen was Andy zo’n 22 jaar oud, daarna kwamen nog wel nog meer duetten met Andy zoals Straße der Zeit,’t hart vuur mam, samen plezeer op ós eige meneer, dat laatste nummer is dan ook gelijk het nummer waarmee zoon Andy en Pa Frans het LvK 2011 willen veroveren en gezien de kracht en de veelzijdigheid van de tekst en uitvoering van dit echt bijzondere nummer, denk ik dat ze een goede kans maken om te winnen. Ik omschreef het bij Frans als het echte yessss gevoel bij het tweede deel van het nummer….kent u het nummer niet dan zou u het echt eens moeten aanvragen……op dit station.

De dochter van Frans heeft een geweldige stem, maar vindt het maar niets om het podium op te gaan. Zij vind het allemaal leuk en fijn, maar voor haarzelf heeft ze besloten niet die kant op te gaan. Het meest uitzonderlijke wat Frans ooit heeft meegemaakt (jammer beste mensen dat ik niet omschrijven hoe hij straalde tijdens het vertellen) was dat hij Down Under mocht gaan in Australië. Duidelijk zichtbaar een prettige ervaring voor Frans.

Frans is voor 3 weken naar Australië(Melborne) gegaan om daar de mensen ook kennis te laten maken met de prachtige stem van Frans Croonenberg. In Australië waren ze zo tevreden over hem dat Frans op 15 februari 2005 weer mocht afreizen naar Down Under waar hij buiten het Holland Festival nog enkele andere optredens in Nederlandse en Duitse clubs heeft verzorgt.
Daar heeft Frans zo van genoten en hij stond ervan versteld hoeveel mensen daar in Australië honderden km aflegden om met elkaar carnaval te vieren, een ervaring om nooit te vergeten en om nog een keer over te doen. Ik Citeer”dan stap ik meteen in het vliegtuig , daar heb ik die 24 uur in het vliegtuig voor over”

Frans zou net als vele graag gezond blijven, hij lacht ” ik wil graag 100 jaar worden en dan nog zingen, ich móchte nog mall zwanzig sein” en dat liet hij ons dan ook zingend weten……..Frans is een man, zo bescheiden, zo natuurlijk onze complimenten hiervoor.