Guus smeets

 21-02-2016

Vandaag hebben we Guus Smeets en zijn vriendin Mia in de studio. Guus is tekstschrijver componist en auteur. Met zijn 35 jaar ervaring heeft hij inmiddels rond de 1000 teksten geschreven. De meeste hiervan zijn Limburgse nummers. Guus schrijft ook Duitstalige muziek en Nederlandstalige muziek. Hij is een echte blues fan.

Wilbert neemt het interview af. Guus is gepensioneerd, schrijft al 35 jaar nummers voor heel veel verschillende artiesten. Dit jaar heeft Guus zijn 35 jarig jubileum als schrijver en Mia wordt dit jaar 65 jaar en sinds een jaar zijn Guus en Mia elkaars geluk. Het is fijn dat beide het zo goed met elkaar kunnen vinden en dat ze nu samen door het leven gaan. Daar is Guus terecht heel trots op. Dit alles zullen ze later dit jaar kleinschalig vieren.

Guus is begonnen met het leren spelen van instrumenten toen hij op 10-jarige leeftijd een mondharmonica won op de kermis, waar hij op experimenteerde. Zijn zus had destijds een accordeon waar hij stiekem op oefende. Later heeft hij muziekles gehad bij accordeonleraar Guus Odekerken en bij het orkest heeft hij door middel van autodidact basgitaar en blues harp geleerd te bespelen. En van daaruit is hij begonnen met zingen.

Na het nummer “Tanz Mit Mir” van Nico Descendre werd gedraaid, vertelde Guus dat dit nummer jaren geleden was geschreven voor Cor Meijer (“Dans Mit Mich”). Dit heeft hij destijds laten horen aan Lei de Bruyn, omdat het nummer daar zou worden opgenomen. Hij was zo gecharmeerd van het liedje dat hij heeft gezegd dat het nummer geheid een hit zou worden als Guus er een Duitse tekst op zette. Dit hebben ze dan ook gedaan en opgenomen en Lei heeft dit aan verschillende artiesten aangeboden en zo is het bij Nico aangekomen.

Bij Guus begint het schrijven van een liedje met een keyboard en Word. Hij gaat een beetje riedelen, probeert leuke zinnen te bedenken en noteert deze. Hij geeft aan dat het een lang proces kan zijn en dat de beste manier is om steeds opnieuw te beginnen en door te gaan tot je iets hebt gecreëerd waar je blij mee bent. Hij begint bij een leuke basis, gaat vervolgens shoppen met zijn vriendin of andere dingen doen en dan valt hem een leuke zin/tekst in. Zo heeft hij na 2/3 dagen een nummer geschreven waar hij vervolgens een demo van maakt met een aantal sporen en 1e, 2e en evt. 3e stem, zodat de artiest een goed beeld krijgt hoe het liedje klinkt. Daarna kan de artiest uiteraard zelf bepalen hoe hij het nummer verder invult.

Guus zingt het liefst zijn eigen repertoire bij gelegenheden waar hij optreedt. Zo heeft hij onlangs in een kerk “Bella Luna” gezongen voor een 50-jarige bruiloft en afgelopen carnavalsdinsdag heeft hij in Gulpen in de grote finale de ezzebleef-medley gezongen met Roy Willems. “Hie Bin Ich Dan” is een speciale herinnering omdat Guus geen alcohol drinkt en zich wel kan inleven in met hoeveel genot hij de mensen bier ziet drinken. Dit nummer is destijds afgewezen door het LVK omdat het niet carnaval gerelateerd zou zijn net als het ingezonden nummer “Rood, Geel en Greun”. Het is een grote hit geworden van Ezzebleef in een tijd dat cafés blauw zagen van de rook en er tegen de klippen aan werd gezopen. Voor een gezellige kroeggast een zeer herkenbaar nummer. Het niet weten te stoppen tijdens een feestje.

In 2013 heeft Guus de Veldeke oeuvre-priès gekregen voor zijn prestaties in der loop van de jaren. Hij kijkt uit naar het jubileum van het Veldeke waar Guus het nummer “het Limburgs land” ten gehore mag brengen. Het Veldeke is belangrijk voor het Limburgs dialect en ze promoten ook de Limburgse muziek.

Wilt U meer te weten komen over Guus Smeets, bezoek dan eens de website http://valkmedia.com/guussjmeets. Wij bedanken Guus natuurlijk voor zijn bijdrage aan dit interview en wensen hem en Mia natuurlijk veel geluk en succes met al zijn bezigheden.