Hein van Kan

Aan tafel bij Dj Maria en dj Wiel in de hoofdstudio zat Hein van Kan, geboren te Simpelveld (Huls) in 1957. Hij is opgegroeid in Kerkrade. Hein was in 2008 al eerder te gast in de studio bij Internetradio Limburg-Expres. Het station was toen net een paar maanden opgericht door Dj Maria en Dj Wiel. Hein wist tijdens dit interview het nog maar al te goed en had er zelfs nog een opname van.
Hein was met 8 jaar creatief en deed zijn idool na met een zelf geknutselde microfoon. Hij gebruikte hiervoor een lege wc-rol met een kabeltje en voor de spiegel zong hij de mooiste nummers van Elvis Presley mee. Hiermee wist hij zelfs de gasten uit het café van zijn ouders hiermee te vermaken. Het was de moeder van Hein die overigens de motiverende en overtuigende kracht was die Hein overhaalde meer uit zijn talent te halen en het serieus te gaan gebruiken. Onder andere zong Hein het nummer “De nacht valt in Mexico”. Toen Hein met 16 jarige leeftijd de baard in de keel kreeg, is hij gestopt met zingen.

Hein heeft gewerkt als lasser en andere baantjes waaronder vloerbedekking leggen. Hier kwam helaas wegens gezondheidsredenen een einde aan, waardoor hij de draad van zangcarrière weer heeft opgepakt. Door zijn vorige vrouw is hij verder gegaan met zingen. Zij is toen zijn drijfkracht geweest voor het opnemen van zijn eerste cd. Deze cd was een groot succes en veel verkocht product. Hein haar dankbaar ook alles wat zij voor hem heeft gedaan om hem te steunen. De eerste cd-presentatie werd in Kerkrade gehouden.

In de tijd van Spanje leerde Hein veel over het artiestenbestaan. In Spanje was niet veel brood te verdienen met zingen, dit gold niet alleen voor hem, maar ook voor vele andere artiesten. In Spanje was, toch niet alles zwart, want in dit paradijs wisten omliggende landen wel de artiesten, die zich in Spanje hadden gevestigd, te vinden. Dit betekende wel vele verre afstanden afleggen voor een trotse gage, met veel waardering. Na een aantal jaren is Hein wegens de gezondheid van zijn ouders teruggekeerd naar Duitsland.

Wij haalden tijdens dit interview mooie herinneringen van Hein op, waar hij in geuren en kleuren over vertelde. De mooiste herinneringen blijven natuurlijk in Rotterdam. Lee Towers zou het nummer “You never walk Alone” ter gehore komen brengen, maar helaas was zijn stem niet helemaal in orde. Hein had het voor elkaar gekregen dit te mogen zingen voor een 53.000 mensen, een groot publiek. Hein mocht 3 jaar later ditzelfde nummer nogmaals zingen voor het publiek van Barussia Dortmund.

De herinnering aan het WMC te Kerkrade in 2009 toverde ook een lach op het gezicht van Hein van Kan. Dit was een bijzonder gevoel om, waar hij was opgegroeid, 3 weken een eigen programma in te vullen. Uit verdriet van ze verloren liefde en emotie schreef Hein het nummer “Deine Traenen”.
Het nummer werd een tekst, waarvan zijn gevoelens net het tegenovergestelde vertolkten. Zijn verloren liefde kon niet wennen in Spanje. Elk einde is altijd ook een nieuw begin, Cornelia is nu zijn goeie engel. Spanje is niet voor altijd vaarwel gezegd.

Het laatst opgenomen nummer “Ich wunsch dir die hòlle auf erde” is opgenomen bij Royal Music Productions.

Hein is bijzonder te spreken over deze opnamestudio van Lei de Bruyn en zal zeker nog vaker hier zijn nummers laten opnemen. “Het was een fijne samenwerking” aldus Hein van Kan.