Jessica Malfait

29 mei 2016

Vandaag is Dj Wilbert wederom aanwezig om een telefonisch interview te hebben. Deze keer is het Jessica Malfait geboren op 10 april 1986 en woont in Breda. Wilbert begroet haar met een hartelijk goede morgen en stelt haar meteen de vraag over de uitspraak van haar achternaam. Ze legt het uit, maar het maakt haar niet zoveel uit hoe iedereen het uitspreekt, ze heeft bijna nog nooit iemand gehad die het in 1 keer goed had.

Wilbert vraagt: Wanneer ben je begonnen met zingen? “Dit jaar ga ik mijn 20 jarig jubileum vieren, ik ben dus eigen al heel vroeg begonnen met zingen, ik was 10 jaar toen mijn eerste single uitkwam“. Wilbert vraag naar de totstandkoming hiervan. “Ik heb vanaf mijn 8 jaar heb ik mijn eigen piratenzender gehad, op woensdagmiddag. Ik draaide altijd verzoekplaten op woensdagmiddag en eigenlijk is daar alles begonnen. ‘T is leuk en daar komen liedjes uit en ga ik een keer meezingen, van het een liedje komt het ander liedje en ik vond het eigenlijk heel leuk om te doen tot ik eindelijk van de buren en vrienden en kennissen de vraag kreeg, zou je een keer een liedje voor ons zingen. Door het radiogebeuren is eigenlijk mijn carrière ontstaan“. Die piratenzender had ze toen in Breda. Haar radiozender was ‘Radio Jessica’.

Wilbert is benieuwd naar hetgeen we dit jaar nog van haar kunnen verwachten. “We zijn druk met de promotietoer rondom de single ‘Spreken is zilver maar zwijgen is goud’, die promotietoer is eigenlijk 3 weken nu bezig, ik ben 2 dagen geleden teruggekomen van vakantie en eigenlijk nu staan alle radio’s gepland dus we zijn nog wel druk met de promotietoer en ik ga 12 juni een leuke presentatie geven in Prinsebeek, is een plaatsje naast Breda, ook eigenlijk voor die nieuwe single met hele leuke collega artiesten. We hebben een 20 jarig jubileum, ik ga 27 november mijn jubileum vieren in het theater in Breda met ook een beetje terugblikken wat in die 20 jaar heb gedaan. Met Wie ik samen heb gewerkt en wat ik allemaal uit heb gebracht. En ik vind het eigenlijk wel leuk om daar een gastartiest in te doen. We zijn dus druk bezig met de voorbereidingen en met het draaiboek, het beslissen en het kijken wat er mogelijk is. We hebben eigenlijk wel hele leuke dingen in het vooruitzicht waar we toch wel een aantal maanden mee bezig zijn om dit allemaal uit te werken“.

Op de vraag waar de kaartjes voor de presentatie of het theater te verkrijgen zijn zegt ze: “Sowieso is eigenlijk het makkelijkste tegenwoordig FaceBook, het is heel handig dat als mensen berichten plaatsen dat je eigenlijk gelijk een reactie terug kan sturen, dus er is niks fijner als FaceBook, dat je mensen gelijk te woord kan staan, dus daar ben ik wel heel actief op, daar staan alle nieuwtjes op waar we mee bezig zijn, de interviews die gepland staan, daar kunnen de mensen de kaarten kopen voor de presentatie of voor het jubileum of een reactie achter laten, de videoclip voor gedeeltes, eigenlijk ben ik wel heel actief op FaceBook en ik denk dat dat op het moment wel het handigste is voor alle mensen die mensen willen volgen en artiesten willen volgen.Sowieso op Facebook“. We kunnen haar vinden op FaceBook onder haar eigen naam Jessica Malfait en het is ook gelijk haar artiestennaam.

Wilbert vraagt haar hoeveel CD’s ze al heeft uitgebracht; “Dat is eigenlijk wel leuk, we hebben 2 weken geleden een oproep geplaatst op FaceBook, omdat we met het jubileum heel veel naar voren willen brengen, mijn tijd met Corrie Konings, mijn tijd met de Vrijbuiters en m’n tijd met Jolanda, zijn we ook bezig om liedjes te verzamelen en ik moet zeggen, in de promotietoer kom je natuurlijk ook bij live bezoeken aan de studio en moet ik zeggen zijn we toch al aan het tellen gegaan van wat ik heb uitgebracht en ik heb eigenlijk nooit kunnen denken dat het zoveel liedjes waren, dus ik kan niet precies zeggen hoeveel, maar ik heb toch wel al heel wat singles en albums uitgebracht“.

Wie is de grote man of vrouw is die altijd met haar meegaat en naast haar staat? Hierop zegt ze: “Ik moet zeggen ik ben natuurlijk heel jong begonnen, ik was 10 jaar en ik heb 15 jaar lang dag en nacht gereden met mijn opa, hij is overal met mij naar toe gegaan. Hij zat van ’s morgens tot ’s avonds met mij in de auto, we gingen overal met z’n 2en naartoe, maar ja ook zulke mensen blijven natuurlijk geen 18 meer en dan is het toch wel een hele opgave als je midden in de nacht om 3,4 uur thuis komt van een optreden. Eigenlijk vanaf het moment dat ik ben gaan samenwerken met Jolanda van JC Events is zij wel de vrouw die meestal wel alles pland of die meegaat of naar de muzikale studio brengt“.

Op de vraag wat Jessica doet in het dagelijks leven naast het zingen zegt ze:”Ik doe eigenlijk van alles, ik vind het leuk om feesten te geven voor andere mensen en daar zet ik ook collega artiesten, ik heb in de planningszorg gewerkt. Ik vind het leuk om te winkelen en ook gezellig uit eten te gaan. Ik heb zoveel dingen die ik naast het zingen doe“.

Jessica heeft zelf zeker ook invloed op de teksten van haar nummers. Ze vindt het leuk als mensen hun mening geven over een liedje en dat mag natuurlijk altijd. Of het positief of negatief is, maakt niet uit want je bent nooit te oud om te leren vind ze zelf. Ze vindt het wel fijn als mensen eerlijk zijn over wat goed is. Sinds ze samen werkt met Jeffrey Weber krijgt ze goede nummers toegestuurd die ze gelijk goed vind, naar haar hart liggen en mooi vindt. Sinds ze werkt met een team heeft ze veel invloed op wat ze zingt. “Ik ben het uiteindelijk die het aan het publiek moet over geven en als ik een liedje zing moet ik er wel achter staan.” zegt ze.Zij beslist uiteindelijk wat ze zingt want ze gaat niets zingen waar ze niet achter staat.

Wilbert vraagt aan Jessica of er te weinig Nederlandse nummers worden gedraaid op de radio. Jessica vindt dat in de tijd toen ze begonnen is het altijd Nederlandstalige muziek en haar tijd met de Vrijbuiters en de tijd met Chiel Montagne was het altijd Nederlands. “Daarna is het Nederlandstalige lied toch wel een tijdje verdwenen” Vind ze zelf. Top 40 en Pop muziek en iets meer jeugdig. Maar de laatste jaren vanaf dat ze haar vorige single had uitgebracht ‘jij kan me maken, jij kan me breken’, is het levenslied er ook weer op en afgaand bij. Zij is iemand die graag levensliedjes zingt echt volks en accordeon, hetgeen ze met liefde en plezier doet, dit was eigenlijk niet zo hot meer, maar Dixi-achtig en zoals John West. Het ligt er net aan wat er op een bepaald moment hot is en niet. Het levenslied is toch nooit helemaal verdwenen, want er blijven nog grote namen over. Het is in haar ogen toch iets te weinig op dit moment.”Het mag altijd meer” zegt ze zelf. Wilbert is van mening dat in een volle kroeg altijd veel Nederlandstalige muziek gedraaid wordt en hij vindt dat heel apart. Jessica zegt hierover:”Sowieso een kroeg, mensen die gezellig zitten, een sigaretje en een lekker biertje drinken of een wijntje, houden toch wel van liedjes die ze mee kunnen zingen. Ik denk dat de gezelligheid toch wel een beetje gecreëerd wordt door liedjes wat ze natuurlijk sowieso kunnen verstaan en wat ze mee kunnen zingen en een echt levensliedje is toch wel een beetje waar mensen automatisch al op bewegen, het echte levenslied is toch wel iets voor in een cafe denk ik, toch wel. Ja gezellig op je gemak een biertje erbij, sigaretje en dan is er toch niks mooiers dan een plaatje op de achtergrond, een liedje dat je mee kan zingen“.

Op 3 april had Jessica een CD presentatie en die werd uitgereikt door Frank van Etten. Frank heeft niet meegeschreven aan de laatste CD. De teksten worden verzorgd door Jeffrey Weber en ze neemt de nummers op bij Manfred Jongeneel. Ze heeft verschillende tekstschrijver al gehad in haar zoektocht naar wat ze wilde zingen en ook uiteraard in welke stijl ze verder wilde gaan. 2 Jaar geleden heeft ze besloten om verder te gaan in het genre van ‘jij kan me maken, jij kan me breken’ met het uitbrengen van single’s en het repertoire. Ze is heel blij met Jeffey die super liedjes voor haar maakt. Frank is een goeie collega en ze vind het super dat hij de CD heeft uitgereikt

Wilbert vraagt wat de leukste herinnering aan een liedje van haarzelf is, ze zegt: “Ik moet zeggen ik heb toch in mijn ogen wel een keer een single heb gemaakt, wat in mijn ogen mijn beste single en mooiste single ooit is geweest, al zeg ik het zelf in die 20 jaar en dat is eigenlijk toch wel mijn vorige single ‘jij kan me maken, jij kan me breken”, is iets waarin van de eerste dag, helemaal verliefd op ben geworden, de clip is mooi, liedje is mooi en bij alle radio is hij opgepikt. Hollandse nieuwe, en ook bij TV oranje in de Top30 gestaan, normaal staat een liedje 6 weken in de lijst, maar dit het er maanden ingestaan en ik denk dat het toch wel voor mij het mooiste liedje ooit is, en ik moet zeggen, overal waar ik kom gaan mensen toch wel vragen, o doe je dat liedje weer, toen ben ik wel een beetje herkenbaar geworden voor vele mensen. Ik heb zeker een hoogtepuntje en iets waar ik trots op ben is ‘jij kan me maken, jij kan me breken“.

Op de vraag van Wilbert of Jessica er over heeft nagedacht om in een andere taal te zingen zegt ze: “Nou weet je wat het is, ik ben echt favoriet van Nederlandstalige muziek, levensliedjes wat ik eigenlijk al aangeef, nou in mijn geval kan ik alleen maar Nederlands praten, in mijn geval, ik ken geen Engels, geen Duits, geen Spaans, dus die mogelijkheid zit er natuurlijk niet in, je kunt natuurlijk altijd iets leren, maar ik ben iets van het Nederlandstalige lied. Ik denk, ik zal nooit zeggen nooit, maar hoe het er nu eigenlijk uitziet ben ik iemand die in mijn eigen landje blijft zingen, gewoon in de Nederlandse taal en dat het er voorlopig nog niet inzit om in een andere taal te gaan zingen“.

Het FaceBook verhaal daar is Jessica zelf ook niet tevreden over omdat het eigenlijk erg lang duurt met het op te schonen. Heel vaak kan er geen ‘vriendschapsverzoek’ gedaan worden omdat ze de limiet bereikt heeft, maar de lijst moet opgeschoond worden. Ze gaat het snel oplossen beloofd ze, door veel leeg te maken en verzoeken met virussen te verwijderen, ze hoopt dit op korte termijn te kunnen doen en dan kunnen we weer vrienden met haar worden op FaceBook.

Contact gegevens:

FaceBook: Jessica Malfait of www.jcevent.nl