Jo Smeets

Bij Jo is het allemaal begonnen toen hij 13/14 jaar was en met een paar schoolvrienden wat gitaren bij elkaar spaarden en wat versterkers ‘in elkaar rammelden van wat oude radio’s’, zoals Jo het zegt. Samen met zijn vrienden gingen ze dan The Beatles spelen en van het een kwam het ander.


Ze namen bijbaantjes en van het geld kochten ze dan weer nieuwe instrumenten e.d., en ze maakten ook plaatjes, radio en zelfs tv. Zo heeft het zich eigenlijk verder ontwikkeld. Omdat Jo veel met gitaren bezig was, zoals de banjo, basgitaren.. Eigenlijk zo’n beetje alles met snaren. Daardoor kreeg hij ook de naam ‘Jo met de Banjo’.
Daarna heeft hij ook het ‘Banjo-lied’ geschreven en gecomponeerd.

Rond de 80-er jaren is Jo begonnen in de band ‘Peanuts’. De band had zich ontwikkeld tot een Limburgse Topband.
Ze hebben samen veel succes en plezier gehad. Dat Plezier zit nog steeds Snor. Jo is meestal rond de carnaval actief met de Peanuts, natuurlijk ook wel eens zo door het jaar met feestjes. Meestal is Jo door het jaar actief als solozanger. Het is beide leuk om te doen.

Jo is vooral artiest, componist en Tekstschrijver. De nummers in het dialect horen bij Jo Smeets. De teksten zijn niet zomaar vrij verzonnen, maar door een inspirerende gebeurtenis tot stand gekomen. Er zit vaak een wijze boodschap in verborgen. Waarom verborgen? Je moet wel aandachtig het verhaal volgen in de tekst.

Jo Schrijft ook wel Duitse nummers en Nederlandse nummers. Zijn nummers zijn vaak nummers, met een glimlach. Soms zelfs schrijft hij een tekst die hij zelf dan weer niet geschikt vind om uit te brengen. Dat maakt Jo wel speciaal, omdat hij best wel durft maar zijn grenzen kent.

De opnames werden in het verleden door Bartelholomé gemaakt, maar nu dat helaas niet meer kan, een groot gemis trouwens, worden de opnames veelal in de studio van Marlstone opgenomen. Jo heeft mooie herinneringen aan de inmiddels overleden Martholomé evenals aan de onlangs overleden Sjef Diederen. Met Sjef en Peter heeft Jo het nummer opgenomen met de titel “in mien hats”. Het nummer zal steeds een bijzondere plek in nemen in de herinneringen van Jo.

Wij hebben Jo Smeets ervaren als iemand die zich gelijk thuis voelt en heel spontaan en eerlijk is. Je kunt er heerlijk mee babbelen en het was fijn even in zijn wereldje te mogen kijken.

Wij danken Jo Smeets voor de gezelligheid en voor het interview.