Leen Zijlmans

Vandaag is Dj Wilbert wederom aanwezig om een telefonisch interview af te nemen. Wilbert bedankt Leen Zijlmans voor het te woord staan op deze vroege zondagmorgen. Er werd een gemoedelijke en leuke sfeer gecreëerd.

Leen komt uit Raamsdonksveer in de buurt van Breda. Hij is begonnen met zingen toen hij 14 jaar was. Hij is begonnen met zingen toen hij de hoofdrol kreeg in de schoolmusical en van het een komt het ander. In september 2015 heeft hij zijn 45 jarig artiestenjubileum gevierd. Op de vraag hoe hij dit gevierd heeft zegt hij dat hij een cd-presentatie van een nieuw Nederlandstalig album (“Mijn Herinneringen”) heeft gehouden en dat heeft hij gecombineerd met dat jubileum.

Wilbert was ter oren gekomen dat Leen al eens is mee geweest met een Limburgse artiestenvakantie naar Mallorca. “Dat klopt”, zegt Leen, “Daarvoor ben ik al een keer naar Turkije geweest, maar de afgelopen keer naar Mallorca geweest. Dat was erg leuk. Het was met een hele grote groep, allemaal mensen van rond Maastricht. Het was wel even wennen, want in het begin verstond ik helemaal niets van wat ze aan het vertellen waren. Misschien andersom ook wel, maar het was wel heel leuk.” Verder vertelt hij dat hij met Eric Gehlen op het idee is gekomen dat ze eventueel samen nog iets gaan doen, iets gaan organiseren of een leuk duet gaan doen. “Misschien dat ik hier wel iets ga organiseren en ik dan de mensen uit Limburg hiernaartoe haal. Wat precies weet ik niet, maar ik vind het wel leuk om samen wat dingetjes te gaan doen.” Naast het artiestenleven heeft Leen ook een privéleven en Wilbert wil graag weten wat hij zoal doet. “Ik probeer zo relaxed mogelijk te leven, in het weekend is het hoofdzakelijk zingen en dat gaat me goed af. 14 dagen geleden ben ik 60 geworden. Ik zing nog met plezier. Ik heb een kleinzoon waar ik ontzettend veel van geniet, maar ik zal niet de enige opa zijn natuurlijk. Het is erg leuk om daar tijd in te steken. Samen met mijn vrouw wat dingetjes doen. Volgende week ga ik weer naar Spanje en dat vind ik ook heel leuk, dan ben ik heel relaxed. Stel dat ik in het weekend moet werken, dan vliegen we even op en neer.”

De teksten van de nummers omschrijven situaties zoals we die allemaal wel kennen uit het leven. Leen wilt een duidelijk herkenbaar repertoire. Toen hij 14 jaar geleden zijn eerste album uitbracht, zou deze cd een aanvulling moeten zijn tussen de reeds bestaande cd’s zoals andere albums van artiesten. Een eigen Leen Zijlmans sound. Leen Zijlmans zingt met een hoge tenor. Dat maakt hem al speciaal. Tijdens de opnames in de studio let Leen erop dat zijn sound terugkomt in elk nummer. Manfred en de vrouw van Leen helpen hierbij. Zo krijgt hij een eigen identiteit als zanger. Leen schrijft zijn teksten vooral zelf, al geeft hij wel aan dat hij het laatste album niet heeft geschreven. Daar heeft hij hulp van Peter van Noort en Ton van Gils en nog wel enkele gekregen. Het liedje “Opa” is geschreven door Grad Damen. Hij wilde toen graag een liedje dat over opa’s ging en is zeer tevreden met het resultaat. Het raakte een heleboel mensen en daar doe je het uiteindelijk ook voor. Leen zelf werd op zijn verjaardag een beetje emotioneel toen hij spontaan begon te zingen en zijn kleinkind bij hem kwam staan tijdens het nummer. Dit zijn nummers met emotionele waarde. Hij wilt graag de nummers die hij zingt in zijn hart voelen of er levensecht bij wegdromen. “Perdoname” is daar een goed voorbeeld van, aldus Leen. Als hij dit nummer zingt ziet hij ook daadwerkelijk het strand aan zee.

Ongeveer 14 jaar geleden heeft hij zijn eerste echte album opgenomen. Daarvoor waren het vooral singles die hij uitbracht. Zijn eerste single, die hij heeft uitgebracht toen hij 14 jaar was, is geschreven door Pierre Kartner. Drie jaar geleden heeft Leen meegedaan met “Bloed, Zweet & Tranen”, wat de fans ontzettend leuk vonden.Hij heeft toen weliswaar niet gewonnen, maar hij heeft er wel voordeel uitgetrokken. Nog jaren erna werd er nog gesproken over dat optreden. Hoe Leen zich voorbereidt voor een optreden na 45 jaar ervaring? Hij probeert zich bewust te zijn van het soort feest waar hij heengaat. Belangrijk is hierbij dat je op tijd bent, netjes gekleed en betaalbaar blijft. Leen heeft een duet opgenomen met Sieneke en een stille wens dit ook te mogen doen met Dana Winner.

Als Wilbert vraagt wat, volgens Leen, zijn grootste persoonlijke succes is, antwoordt Leen, “Dat weet ik niet, Misschien moet dat nog komen, maar het feit dat ik met mijn 60 jaar nog steeds in het circuit mee mag hobbelen. Ook dat ik daar steeds meer gerespecteerd wordt, ondanks dat er steeds meer artiesten bijkomen, vind ik een succes. Voor sommigen is een gigantische hit hun grootste succes, maar mijn grootste succes is dat ik al jaren op hetzelfde niveau meedraai en nog met heel veel plezier.” Hij doet optredens niet alleen in Nederland, maar ook in België en Spanje. Rond 1995 heeft hij een hele tijd op Ibiza rond te hebben gezworven. Hij werkte destijds voor Amerikanen en zong alleen Engels. Hij heeft op dit moment geen internationale ambities meer. Hij wilt nu vooral genieten van het leven en als iets op zijn pad komt, ziet hij dan wel weer hoe en wat.Waarschijnlijk is hij ook weer aanwezig bij de oranjetoppers, maar zijn vrouw regelt dat soort zaken allemaal. Zijn nichtje Davida de technicus is ook bij bijna alle optredens aanwezig. Zij regelt het geluid en de techniek.Voor opnames heeft Leen ook steeds dezelfde studio en geluidstechnicus. Al zijn opnames en producties geschieden bij de studio van Manfred Jongenelis in Etten-Leur. Een andere studio is geen optie voor Leen. In de volksmond wordt hij ook wel de Brabantse Leen genoemd. Voor zijn albums is bewust gekozen voor de naam Leen Zijlmans, dat is hij en zo is hij.

Wilbert bedankt Leen voor dit telefonisch interview op deze vroege zondagmorgen. Leen heeft de boodschap: “Ik zou eigenlijk tegen alle luisteraars willen zeggen allemaal nog een hele gezellige zondag en maak er vandaag een mooi feestje van en geniet ervan. Ik denk dat ik alles gezegd heb en als mensen me willen boeken, dan kan dat natuurlijk en als ik ervoor naar Limburg moet komen, maakt me niets uit. Het is vaak anderhalf uur rijden en dat wordt dan weer beloond met een gezellig optreden, dus dat vind ik allemaal niet zo erg. Succes verder met jullie uitzending en jullie ook bedankt voor jullie tijd en als er iets nieuws te melden is horen jullie het wel.” Willen jullie Leen Zijlmans boeken, mail dan naar info@leenazijlmans.nl.