Wolter Kroes

Vandaag is Dj Wilbert wederom aanwezig om een telefonisch interview af te nemen. Wilbert heet Wolter dan ook van harte welkom en vond het super dat hij op dit vroege uur van de zondagmorgen bereid was om dit interview te doen. Er werd gelijk een spontane en gemoedelijke sfeer gecreëerd.

Wolter Kroes is geboren in Zaandam op 24 december 1968 en woonachtig in West-Zaan op ongeveer 5 km van Zaandam Voor het geografisch geeft Wolter aan bij de Zaanse schans dat even beroemd is als het Vrijthof in Maastricht bij ons. Het interview begon met een gebeurtenis van deze week waar Wolter de weg niet meer wist van Meppel naar Emmen. “We waren helemaal de weg kwijt.” zei hij. Het was hilarisch te noemen. Maar hij was wel nog op tijd voor zijn optreden aangekomen.

Op 4-jarige leeftijd is Wolter begonnen als drummer en dat heeft tot z’n 20e gedaan. Vanaf zijn 14e/15e jaar is hij begonnen met optreden. Elke weekend speelde hij met bandjes, duo’s etc. Hij heeft alleen maar muziek gemaakt in zijn hele jeugd. Vanaf zijn 18e/19e is hij er ook bij gaan zingen. Dat liep eigenlijk uit de hand, het werd een zangcarrière in plaats van een drumcarrière. Op de vraag hoe hij ertoe is gekomen dat hij is gaan zingen in plaats van achter de drums te zitten antwoord hij:”Het leuke was, toen ik drumde en met die bandjes speelde, ik het leuk vond om de microfoon erbij te pakken en als voorbeeld had ik Phil Collins en er waren er wel een aantal die dat deden, dat vond ik gewoon leuk. Het klonk ook best wel aardig, die koordjes, die ik deed toen. Alleen het nadeel was doordat ik teveel ben gaan zingen achter dat drumstel werd ik schor, waardoor mijn ouders zeiden daar moet je wat aan gaan doen. Dan moet je zangles gaan nemen. We hebben hier in Zaandijk een van de beste zangleraressen uit Noord-Holland, Aleida van Dongen, en dan praten we over 30 jaar. Ik ga daar nog steeds elke week 2 keer een uur naartoe. Aleida is de tante van Annette van Dongen, de beroemde cabaretier, die ging mij de techniek van het zingen leren en dat werd steeds beter en beter. Op een gegeven moment ben ik aan een talentenjacht mee gaan doen, wat ik helemaal totaal niet wilde. Ik haat talentenjachten en dat vind ik nog steeds niet leuk om te doen. Nu hoeft het gelukkig ook niet meer. Ik het vind het ook helemaal niks. Die talentenjacht won ik en van het een kwam het ander, daardoor kwam ik met iemand in contact en die bracht me bij de producer van toen Koos Alberts. We hebben een liedje opgenomen en eigenlijk is toen de boel gaan lopen. Dan praten we echt wel over 27 jaar geleden.”

Met het liedje “Ik mis je elke dag een beetje meer” , is eigenlijk alles zo’n beetje begonnen. Hij kwam bij Jacky Hoes terecht in het Limburgse Weert. Als hij Jacky toen niet had gehad, dan was hij waarschijnlijk nooit meer bij Verkooten terechtgekomen later. Door dat liedje is hij daar terechtgekomen, al heel snel. Het platencontract dat Jacky aanbood, was dusdanig dat hij dat nooit getekend heeft. Achteraf gezien heeft hij er goed aan gedaan. Toen is het begonnen en hij realiseert zich nu dat het allemaal in Limburg begonnen is. De studio van de familie Hoes is al vaker voorbijgekomen, velen zijn daar begonnen. Zij zijn in het begin van carrières best wel scherp op wie wel en geen talenten hebben. Hoe het nu is, heeft hij geen zicht meer op, maar de studio bestaat nog steeds en naar verluid gaat het hartstikke goed bij de Familie Hoes. De tijden zijn veranderd en er worden nu eigenlijk geen platen meer verkocht. Het gaat nu puur op social media, Downloads, Spotify en dat soort dingen. Maar de Familie Hoes heeft wel baanbrekend werk verricht in het artiestenvak. “Honderdduizend procent zeker weten” zegt Wolter.

De grootste fabriek staat in Haarlem waar de meeste vinyl platen gemaakt worden, volgens Wilbert zou het een hype zijn, zeker in Nederland. Wolter is met een nieuw project bezig voor het einde van het jaar, een special product. Dan komt er iets uit wat de mensen eigenlijk niet van hem verwachten qua muziek. Hij gaat een totaal andere stijl doen, een album project. Wolter denkt eraan om dit ook op vinyl te laten drukken, hij vindt dit wel heel gaaf en leuk. Nederland is marktleider wat vinyl (= de lp van vroeger) betreft en Wolter beaamt dit ook. In de dancing zijn wij natuurlijk heel groot. Wij zijn misschien wel de grootste van de wereld is, denkt hij en die draaien nog heel veel vinyl. Het is makkelijker te mixen. Op de vraag of Wolter er eens over gedacht heeft om eens een nummer te doen met bijvoorbeeld, Afrojack, om maar eens een naam te noemen. Wolter antwoordt: “Het is natuurlijk heel gaaf om te doen, maar dat moeten die mannen ook wel willen. Zij zijn ook gebonden aan management en aan regels in hun vak. Natuurlijk ik ben de laatste die ‘nee’ gaat roepen. Als Martin Garrix zegt van ‘joh, Kroes, ik hebt iets gaafs, dat alles in zo’n mix gezet wordt’, kun je geen nee zeggen. Natuurlijk niet, maar ik denk dat je als artiest echt wil blijven groeien en vooral succes wil hebben dan moet je wel denken schoenmaker hou je bij je leest. Volg je eigen hart en doe vooral dingen die je zelf wil, weet je stromingen volgen is. Natuurlijk helemaal te gek, maar het is vaak van korte duur. Als bijvoorbeeld een Martin Garrix of wie dan ook niet meer in is op dat moment, moet jij wel verder als artiest. Iets wat ik wel altijd gedaan heb, ben heel eigenwijs geweest in die 27 jaar dat ik muziek maak. Ik heb altijd dingen gedaan die ik zelf wilde en zelf wilde opnemen. Dat resulteert in 180 liedjes die je opgenomen hebt, waarvan er 10 echt hits maar geworden zijn. Dat heeft wel een stadie carrière, je bent wel van het kratje begonnen tot waar je nu bent. Ik denk dat dit de beste weg is. Je moet vechten en hard werken voor je dingen. Dat moeten we allemaal en of je nou zanger bent of timmerman, advocaat of directeur van een bedrijf of radio dj, we moeten allemaal knokken voor ons ding. Zo goed mogelijk je best doen alleen het allerbelangrijkste is wel dat je jou hart volgt, dingen doet waar je zelf wel achter staat en je niet laat beïnvloeden door anderen. Mijn nieuwe single ‘wij gaan nergens meer heen’ gaat daar ook over.”

Wolter is nog altijd bezig om te verbeteren in het maken van de liedjes, heel consequent alleen maar het beste eruit willen halen. Goede muzikanten werken niet uit een standaardformule. Echt alles moet goed zijn. Niet iedereen kan of heeft er de middelen voor, ook financieel of een goed team achter zich staan. Dat is wel dé manier; als je iets doet, doe het dan ook goed. In de muziek is op dit moment een wildgroei aan artiesten en aan mensen die denken een artiest te zijn en goed kunnen zingen. Natuurlijk kunnen er ook heel veel mensen zingen, maar een publiek van 10.000 mensen bespelen en een uur later een publiek van 30 mensen vermaken, dat zijn er niet zoveel die dat echt kunnen. Je moet nu alleen er voor zorgen dat je het beste ervan het beste maakt. Anders heeft het geen zin. Je kunt nooit van tevoren weten of bepalen of het echt heel goed is, maar als je hart zegt dat het goed is, dan kun je het in ieder geval op de bühne brengen en dan bereik je een groot publiek. Veel radiostations draaien onze muziek niet meer, zoals bijvoorbeeld in Hilversum. Daarom zijn we blij met de regionale omroepen. Daar is Wolter eeuwig dankbaar voor. Zonder de regio’s zijn we nergens, zegt hij. Wilbert verklapt dat de Limburg-Expres volgend jaar haar 10-jarig jubileum viert. Wolter vond dit geweldig en gaaf. Dit kan alleen als je passie, liefde voor muziek en het vak radio-maken hebt. Er wordt ontzettend gekort door Nederlandse regeringen op omroepen en alles wat met muziek, radio en media te maken heeft. Toch zijn er heel veel radiostations die het voor elkaar krijgen om mooie radio te maken met relatief laag budget en dat geldt ook voor de muziek- en artiestenwereld. Alles wordt steeds moeilijker, maar als je iets met passie doet dan lukt het.

Op de vraag of Wolter een talentenjacht zou willen jureren zegt hij het volgende: “Ik vind het onwijs lastig om een talentenjacht te jureren. Kijk, wat moet ik zeggen, het formaat zoals ‘The Voice’ of ‘Holland’s Got Talent’ is fantastisch leuk om te doen. Lijkt mij ook te gek om te doen en om daar te zitten achter een jurytafel. Ik doe de laatste tijd ook heel veel presenteren, tv en vriendenloterij. Ik doe heel veel dingen momenteel, maar om nou een collega-artiest te zeggen dat die niet goed is, vind ik wel lastig. Er zijn natuurlijk heel veel artiesten die ik nog geen collega mag noemen, maar bij een ‘Voice of Holland’ komen er mensen binnen die al jaren optreden. Om die dan te bekritiseren en te jureren en te zeggen dat het niet goed is of wel goed, dat is niet leuk om te doen. Ik ben een positiviteitsmens, ik hou van positiviteit en ik vind het vervelend om negatief over mensen te praten, tenzij ze het er zelf naar gemaakt hebben en het ook niet goed is wat ze doen, dan is het een ander verhaal.”

Wolter zou ook wel eens een duet willen zingen met iemand die niet bekend is? “Het heeft niet zoveel zin, de impact van zo’n liedje is mediatechnisch een stuk minder. Als je iets doet met mensen, moet je er wel voor zorgen dat je mensen ernaast hebt staan die ook een impact hebben. Dit is lastig, mede omdat je een platenmaatschappij achter je hebt staan en een management team die mee bepalen. Als die nee zeggen en jij zelf als enige ja, dan heb je bonje in de keet en dat wil je ook niet.” Verder vertelt Wolter dat hij ambassadeur is van ‘Stichting Michael Wings’, die stichting zorgt voor gratis internet bij kinderen aan bed. Men denkt vaak dat je altijd al gratis internet hebt, maar dat is niet waar. In een ziekenhuis is dit niet vanzelfsprekend. Het moet ook nog eens medisch verantwoord zijn wat je gebruikt. Die stichting verzorgt medisch verantwoorde toetsenborden, complete systemen voor kinderen. Dan kunnen ze meteen het internet op kunnen en volledig gratis gebruik van maken. Inmiddels hebben ze al zo’n 15 ziekenhuizen bevoorraad ermee en daar gaan ze mee door. Wolter is ook ambassadeur van MS Research. MS is een vreselijke ziekte en er moet veel meer geld voor komen om meer onderzoek te doen en eventuele genezing te verwezenlijken. Nu is het er nog steeds niet. Zijn hoofdambassadeurschap is de Vriendenloterij. Zij zetten zich in voor heel veel goede doelen. “En dat vind ik het leukste wat er is“, zegt hij zelf.

Buiten de feestnummers maakt Wolter ook heel veel gevoelige nummers, zelfs meer dan die up-tempo liedjes. Nummers als “laat me los”“het seizoen van ons” en “ik ben je prooi”. Dat zijn de meest aangevraagde liedjes uit zijn repertoire. Dat wordt eerder aangevraagd als “ik heb de hele nacht liggen dromen” of “wat een heerlijke dag” bijvoorbeeld. Je hebt wel de up-tempo liedjes nodig om de biertap te laten stromen van de kroegbazen en om te zorgen dat de kroeg kneitervol zit, vertelt hij. Uiteindelijk gaat het om de hits die je hebt gehad en dat zijn ook megahits geweest. Maar het gekke is dat “ik ben je prooi”, dat is een ballad en dat is het meest aangevraagde nummer. Wolter gaat door met dat soort nummers, daar ligt zijn hart.

Niet elk nummer wordt meteen een hit, maar wat is nou een hit? Sommige mensen zeggen een hit is een nummer dat op nummer 1 staat in de hitlijsten. Maar Wolter heeft hier een andere mening over. Een hit is een liedje dat iedereen meebrult in de zalen, dat iedereen kent en dat gebeurt niet altijd in 1 keer. Het nummer “ik heb de hele nacht liggen dromen” heeft 2 jaar nodig gehad voordat het echt een hit werd, toen kende heel Nederland dat liedje. Het moet een wisselwerking zijn, radiostations moeten een nummer heel veel draaien, waardoor de mensen het gaan horen en in de loop van de tijd gaan de mensen die liedjes ook herkennen en meezingen. Er zijn liedjes die wel worden opgepakt en er zijn er ook die dat niet halen. Van de 180 liedjes die ik heb zijn er misschien 30 die de mensen mee kunnen schreeuwen. Alleen de echte fans kennen alle liedjes. “Een hit ontstaat in het land, een hit is een treiter deun waar pit in zit, het is een oorwurm waar je niet vanaf komt“, legt Wolter uit. Als de radio meewerkt aan zo’n plaat, dan krijg je vanzelf een hit en gaan de mensen in het land die ook aanvragen bij optredens. Dan begint die sneeuwbal te rollen. Maar een hit die in 1 keer binnenkomt in de hitlijsten op nummer 1, terwijl niemand het nog gehoord heeft en nog gekend heeft, dat zijn de dubieuze hits. Daar is aan gewerkt om zo’n plaat op nummer 1 te krijgen. De rest van het land kent dat liedje helemaal niet, dus is het geen hit. Wolter moet er niet aan denken om achter zijn computer te zitten en tienduizend keer zijn eigen single moet kopen om een hit te hebben. Hij vindt dit walgelijk en het slaat nergens op. Het is toch gek als je in een zaal staat met een liedje dat op 1 staat en niemand kent het.

Wilbert is wel benieuwd wat Wolter doet als hij geen optreden heeft en vrij is van de goede doelen. Wat vindt Wolter leuk om met zijn gezin te doen? “Wij doen heel veel met de kinderen. Ik heb een tijd meegemaakt dat ik 300 optredens per jaar deed, dat wilden we ook en dat vonden we leuk en daar gingen we voor. Die aanvragen zijn nu sowieso een stuk minder door de crisis die we gehad hebben, maar ik kan er nog steeds 200 tot 230 doen per jaar. Ik heb gezegd dat ik niet meer wil doen dan 120 tot 130 per jaar eigenlijk, want ik heb ook nog een gezin met 5 kinderen. En vooral de jongste van 7 heeft veel aandacht nodig en daar doe ik heel veel leuke dingen mee. Gisteren ben ik nog naar het theater geweest. Ik ga met de kids naar de bioscoop en bij mooi weer op zondag gaan we vaak varen overdag. Ik heb hier een sloepje in Noord-Holland en dan gaan we met z’n allen naar Amsterdam varen of we gaan naar de Vecht varen. Ik wil zoveel mogelijk van die kinderen genieten en zoveel mogelijk plezier met ze hebben“.

Wolter heeft ook weer een nieuw nummer opgenomen “wij gaan nergens meer heen“. Hij heeft die niet zelf geschreven. Dat gebeurt met een schrijversteam. Hij heeft een aantal mensen om zich heen die ontzettend goed met teksten zijn. Hij kan zelf ook teksten schrijven, maar dan wordt het veel meer van ‘ik hou van jou, ik blijf je trouw en ik wil je gauw’ bij wijze van spreken. Als je met mensen werkt die echt heel goed met teksten om kunnen omgaan, krijg je toch meer diepgang in de liedjes. “Laat mij maar lekker zingen, entertainen en het brengen van de nummers”, zegt Wolter, “en laat anderen die daar veel meer verstand van hebben de rest doen.” Hij geeft wel aan wat hij wil inhoudelijk gezien. De soort muziek en de vorm bepaalt hijzelf en de rest laat hij verzorgen door het schrijversteam. Het komt voor dat de tekst en muziek in 1 uur klaar zijn. Als je met de juiste mensen en op het juiste moment bij elkaar bent, kan daar best een hit uit voortkomen.

Op de laatste vraag wat de fans dit jaar nog van hem kunnen verwachten zegt hij: “Ik krijg een ontzettend druk jaar, want ik ben met 2 albums tegelijk bezig. Het is eigenlijk geen album tijd meer, mensen maken hoofdzakelijk nog singles. Met een aantal singles en een paar liedjes erbij, dan heb je al een album. Aan het eind van het jaar komt er een album uit wat ik speciaal helemaal zelf gemaakt heb, omdat ik dat ook zo graag wilde. Dat is al mijn hele leven al, zolang ik muziek maak en dat is in een stijl die niemand verwacht van mij. Die komt eraan en wordt heel gaaf. Verder een aantal grote concerten in het land. Vrijwel elke zondag op tv met de vriendenloterij. De hele zomer zit al volgeboekt. Er komt genoeg aan, ik ben druk“. Alle informatie over kaartjes etc. staat op www.wolterkroes.nl. Wilbert dankt Wolter voor het interview en Wolter zegt op zijn beurt “Ik doe het met liefde“.